Project: Dunkirk Residence

Date: Spring 2016

Work: Kitchen Renovation

Notes: This kitchen went from builder basic c. 1950, to modern high functioning kitchen in a TIGHT space. The residence is a modest bungalow with conservative square footage, so the goal was to create a open feeling kitchen that would not overpower the adjacent living space. 

The existing kitchen was tightly closed in, and wasted some of the precious space. The first thing we did was re-design the layout to maximize every inch. We added built in cabinets surrounding the fridge including a full height pantry. One bonus of the rooms that the ceilings were 103", so we ran the upper cabinets high, and included a generous crown. 

We also knocked down half of the wall between the kitchen and the living room. The goal was to open up, without mixing all the rooms together in a total open concept. The danger of a total open concept was that the kitchen could invade the living room and therefore ruin the division between the spaces. If this was a larger floor plan, the physical space would separate the two rooms, but because the space was tight, the remaining wall helped divide the space. 

An island was added in where the wall had been to provide  more space for the client to enjoy and use in both rooms, while maintaining a natural division of the two rooms. 

A twist ont he white painted kitchen, this 'White Dawn' paint is warmer and mixed well with an earthy backsplash and nailed rubbed bronze hardware. 

In the end the client got all she wanted: more space, updated finishes, quality cabinetry, and an overall highly functioning kitchen.

Bult-in appliances wasted no space in this compact floor plan.

Bult-in appliances wasted no space in this compact floor plan.

A generous crown brought luxury to the space.

A generous crown brought luxury to the space.

Full height pantry uses ALL the space: helps to build in the fridge, as well as amp up storage. 

Full height pantry uses ALL the space: helps to build in the fridge, as well as amp up storage. 

New island divides the space, while giving it an open feel. 

New island divides the space, while giving it an open feel. 

These before and afters show the dramatic upgrade to the space!